Vad är SUP?

SUP står för Stand Up Paddleboarding. Det innebär att man står upp på en stor surfbräda och paddlar med en enbladig paddel. Det är gammal form av surfing som fick renässans när surfinstruktörer insåg fördelarna med att man, genom att få ett högre blickfång, kunna överblicka en grupp elever och att på långt håll kunna se inkommande vågor.
Idag har SUP seglat upp som den snabbast växande vattensporten i världen. Anledningen till det är att SUP har något för alla. Att SUP-paddla är fenomenal core-träning och man använder hela kroppen på ett annat sätt än när man sitter ner och paddlar. Dessutom ser man bättre, eftersom man kommer högre upp, både över vattnet och ner i vattnet. SUP är utmärkt träning där det instabila underlaget gör att hela kroppen måste vara med och kompensera.

Anledningen till denna enorma tillväxt är lätt att förklara:

SUP är lätt att lära sig med rätt utrustning och ger en omedelbar känsla av prestation!
SUP ger enormt bra träning i både styrka, uthållighet och inte minst balans!
SUP kan utövas överallt där det finns vatten – sjöar, floder, fjordar och pooler!
SUP är roligt, socialt och lätt att göra med vänner!
SUP kan göras på platt vatten, öppet hav och vågor!

Brädan
Allround brädan är den bästa för de flesta människor i Sverige. Den är den perfekta fritid/träningsbrädan som fungerar både på sjöar, floder, vikar, på det öppna havet och i små vågor. Det finns mer snabbgående brädor som är längre, smalare och mindre stabila – och det finns särskilda brädformer för att surfa i vågor. Dessa är kortare, har mindre volym och är inte lämpliga för paddling på platt vatten. Men de har långt mer manövrerbarhet när du surfar på vågorna. Vi hjälper dig att hitta rätt bräda för dina behov! Se mer i vår webbutik.
Paddeln
Paddelns längd bör vara så hög/lång att du bara klarar av att lägga handen runt handtaget när du står med paddelbladet i marken. Det finns både ställbara paddlar, som hela familjen kan använda, och de paddlar som du kapar och anpassar till din egen kroppslängd. Vi hjälper dig att hitta paddeln som passar dina behov! Se mer i vår webbutik.
Fångremm
Ett ”koppel” runt ankeln, är så att surfare använder ett enkelt och viktigt livförsäkring. Detta fäster till styrelsen och runt ankeln när man paddlar, och förhindrar styrelsen flyr från dig om du skulle falla i vattnet. På så sätt har du alltid ”något flytande” som hjälper dig om du faller i vattnet och inte har på sig en flytväst. Se mer i vår webbutik.
Våtdräkt
Man behöver inte vara rädd för att falla i vattnet, tvärtom, det är bara härligt att plaska i ibland för att svalka av sig. De flesta använder en våtdräkt för att hålla värmen. När du blivit mer erfaren kan du paddla i fitness och speciella SUP-kläder. Se mer i vår webbutik.